تست سرگیجه، نوعی آزمون است که به دنبال شناسایی منشاء اصلی سرگیجه میباشد. از آنجایی که سرگیجه دلایل مختلفی دارد، تست های متعددی برای ارزیابی سردرد و سرگیجه و تعیین دلیل آن وجود دارد.
یکی از معروف ترین انواع تست سرگیجه با نام علمی Video nystagmography یا به اختصار (VNG) است. تستی که برای سنجش عملکرد سیستم تعادلی بدن انجام میشود. نتیجه این تست تعیین میکند که آیا سرگیجه یا عدم تعادل بیمار، به دلیل مشکلات شنوایی و داخلی گوش است یا خیر؟ آزمون ویدیو نیستاگموگرافی، خود به سه دسته آزمون جداگانه تقسیم میشود.
آزمون های سیستم اکولوموتور، در واقع بررسی کننده عوارض موجود در مغز و مخچه هستند و اختلالات موجود در این نواحی را تشخیص میدهند. همچنین مشکلاتی که در مسیر ارتباطی بین مراکز عصبی وجود دارند را نشان میدهند.
از طریق این تست بیماری هایی مانند وجود ضایعه در مخچه، تومور یا کیست مخچه و عفونت های مخچه مانند سیفلیسMS ، آتاکسی تلانژکتازی و آنفاکتوس ساقه مغز قابل شناسایی است. همچین این تست به تشخیص تروما، پارکینسون و آلزایمر کمک میکند.
این آزمون ها برای سنجش میزان ماده ای در بدن و سر به نام نیستاگموس انجام میشود. ماده ای که در هنگام حرکت سر و بدن، حرکت میکند و موجب برقراری تعادل فرد میگردد.
مهمترین اختلالی که میتوان از طریق این آزمون ها بررسی کرد، تشخیص خوش خیم و یا بد خیم بودن سرگیجه است. سرگیجه خوش خیم یا همان BPPV است از انواع سرگیجه محیطی میباشد. سرگیجه محیطی از جمله شایع ترین انواع سرگیجه است که ممکن است برای اغلب افراد پیش بیاید. مانند سرگیجه ناشی از استرس، افت قند خون و اضطراب. این نوع سرگیجه بدون هشدار شروع می شود و سریعاً پایان می یابد.
سمعک ابن سینا ارائه کننده خدمات تست سرگیجه در تهران
ارائه انواع خدمات سمعک و تست های سرگیجه را در کلینیک انجام میدهیم تا مشگل به وجود آمده را شناسایی نماییم و در صورتی که این مشگل از سمت گوش شما باشد متخصصان ما آن را درمان میکند و در غیر این صورت به متخصص مربوطه دیگر (مغز و اعصاب و یا چشم) ارجاع داده میشود
پرسش و پاسخ در مورد سبک زندگی و نیاز های شنوایی
انحام کلیه تست ها ئ آزمون های مورد نیاز برای شناسایی مشگل
شناسایی مشگل و رفع آن که در صورت که مورد از گوش باشد
یکی دیگر از معروف ترین تست های ارزیابی سردرد و سرگیجه، تست Electronystagmography یا به اختصار (ECOCHG) است. این تست در چهار مرحله میزان تعادل فرد به ویژه در قسمت شنوایی را مورد بررسی قرار میدهد.
مرحله اول:
در این مرحله از آزمایش پزشک از بیمار میخواهد که راه برود و یا در حالت های مختلفی بایستید و تعادل خود را حفظ کند. همچنین روی سطوح مختلف با چشم باز و بسته راه برود. این تست برای سنجش رده بندی حسی بدن بیمار و میزان هماهنگی عملکرد اعضایی بدن وی انجام میشود. در این مرحله اگر فرد، مبتلا به سرگیجه باشد، تعادل خود را از دست خواهد داد.
مرحله دوم:
در این مرحله، پزشک از فرد بیمار میخواهد تا مسیر نوری را با چشم خود دنبال کند. این نور ممکن است رو به روی فرد باشد و یا درون عینکی که به چشم زده است. نوری که به سرعت در جهات مختلف حرکت میکند.
مرحله سوم:
در این تست از فرد بیمار خواسته میشود که با کمک متخصص، سر و بدن خود را در حالت خاصی حرکت دهد. حرکاتی مانند بالا و پایین بردن سر و چپ و راست کردن گردن و یا ایستادن و دراز کشیدن و چرخیدن. این حرکات توسط بیمار با چشمان باز و بسته انجام میشود و چگونگی حرکت چشم فرد ثبت میگردد. دراین قسمت از آزمایش هر فرد تا حدی دچار سرگیجه میشود و افراد بیمار، سرگیجه شدید تری را تجربه میکنند.
اما این سوال وجود دارد که اگر عامل سرگیجه با این تست تشخیص داده نشود، آیا میتوان از تست های دیگر استفاده نمود؟
بله برای بررسی سرگیجه و اختللات ناشی از آن و درمان آن، آزمون های متعددی وجود دارد. در این میان علاوه بر آزمون های تست vng و تست سرگیجه ECOG ، میتوان به آزمون های ABR، آزمون VEMP و تست تعادل و سرگیجه اشاره نمود.
آزمون های ABR، یکی دیگر از انواع تست سرگیجه است که واکنش های فرد بیمار به آزمون های شنوایی را مورد سنجش قرار میدهد. آزمون های ABR در واقع آستانه شنوایی فرد را مورد بررسی قرار داده و همچنین مشکلات و اختلالاتی مانند فشار عروق عصب هشت مغزی، ضایعات فضاگیر، تشخیص طیف اختلال نوروپاتی شنوایی را شنایایی میکند. از مزایای این آزمون، قابلیت اجرای آن برای کلیه رده های سنی به ویژه کودکان و کسانی است که اجرای تست بر روی آنها تا حدودی سخت است.
این آزمون به منظور بررسی اختلالات گوش داخلی به ویژه وستیبولار گوش داخلی است. برای انجام این تست از محرک های صوتی با شدت بالا استفاده میشود. نتایج این آزمون اغلب نشان دهنده عارضه هایی چون: فیستول پری لنف، خوردگی مجرای نیم دایره فوقانی گوش و برخی ناهنجاری های مرکزی گوش است.
تست تعادل، گروهی از آزمایشات هستند که اختلالات عدم توانایی برقراری تعادل در حرکت و ایستادن فرد را بررسی میکنند. ناتوانی در برقرراری تعادل، حالتی است که باعث مشود فرد هنگام ایستادن روی پای خود احساس ناپایداری کرده و دچار سرگیجه میشود.
این اختلال میتواند آنقدر شدید یا خفیف باشد که در هنگان ایستادن یا راه رفتن و سایر فعالیت ها بروز پیدا کند.
برخی از مهمترین علائم عدم تعادل عبارتند از :
در کنار تست سرگیجه، نوع دیگری از تست ها وجود دارند که به تست تعادل معروفند. این تست ها عبارتند از:
در تست های مربوط به تعادل بدن، قدرت فرد در حفظ تعادل دست، پا ، ایستادن بر لبه چیزی ( مثل لبه جدول) مورد بررسی قرار میگیرد.
مخچه مهم ترین عضو در کنترل و حفظ تعادل بدن است. در واقع میتوان گفت مسئولیت اصلی مخچه، کنترل، حفظ و نگهداری تعادل بدن است. از این رو این میتوان احتمال داد افرادی که به سرگیجه یا اختلالات ناشی از آن مبتلا هستند، در ناحیه مخچه دچار مشکل شده باشند. در تست های مربوط به تعادل مخچه، سلامت این قسمت بررسی میشود.
در تست های مربوط به تعادل گوش، هماهنگی اعضاء دهلیزی (گوش داخلی) ، بینایی (چشم) و اعصاب حسی این اعضا بررسی میشود.
شنوایی از جمله تست سرگیجه انجام میشود.
اینکه سرگیجه با کدامیک از این تست ها، مورد سنجش قرار میگیرد، کاملاً به شرایط فرد مراجعه کننده، ابزار های موجود و روش درمانی مرکز مورد مراجعه بیمار بستگی دارد. در سمعک ابن سینا کلیه خدمات مرتبط با سرگیجه انجام میشود
تست های معرفی شده، هزینه بالایی ندارند اما بهتر است از طریق یک پزشک حاذق و مشاور حرفه ای و بر اساس نیاز بیمار به صورت دقیق تعیین شوند. چراکه لازم نیست هر بیمار کلیه تست ها را انجام دهد. در کلینیک ابن سینا که معتبرترین مرکز سرگیجه و اختلالات شنوایی است، تخصصی ترین، دقیق ترین و علمی ترین آزمون ها، مطابق با شرایط و ویژگی بیمار با مناسب ترین هزینه اجرا میشود. با انتخاب کلینیک سرگیجه ابن سینا هزینه بالایی برای انجام این تست ها پرداخت نخواهید کرد به علاوه مرکزی را انتخاب کرده اید که خدمات تخصصی و با کیفیتی را به شما ارائه دهد.
تماس با کلینیک ۰۲۱۴۷۹۰۸۰۳۴ – ۰۹۳۹۷۷۸۴۰۶۲
سؤالات متداول
یکی از رایج ترین سوالاتی که در زمینه خرید سمعک پرسیده میشود، این است که سمعک خوب، سمعک متوسط و سمعک ارزان تقریبا چقدر است؟ در ادامه به این سوال پاسخ داده شده است.
کریستال هایی که در داخل گوش هستند گاهی وقت ها از جای خود کنده میشوند و وارد مجرای گوش می گردند و بعد در صورت حرکت وارد مجرای سر می گردند و همین امر باعث می شود که با حرکت سر دراز کشیدن پوشیدن کف سرگیجه ایجاد شود۔
یکی از دلایل سرگیجه میتوانند اختلالات گوش داخلی باشد که نیاز به تست از محرک های صوتی با شدت بالا دارد.